Blogg

Arbetsblad med bokstaven a

Ett arbetsblad med bokstaven a. Bokstaven visas i både versal, gemen och teckenbild. Det finns en ofylld versal och en en ofylld gemen som barnet kan färglägga. En ruta innehåller småcirklar med olika bokstäver i där barnet ska leta efter och markera bokstaven a. Använd vanlig penna eller ”dutta” med ”bingopenna”.

Längst ner på sidan finns två rader med rutor. I första raden visas symboler och ordet för apa, anka, arm och apelsin. Bokstaven a är svart de andra bokstäverna är grå. Tanken är att barnet ska markera bokstaven a. Symbolerna på bilden är i färg. Välj att göra symbolerna svartvita och ofyllda om ni tänker att barnet orkar/kan färglägga.

Raden med rutor längst ner innehåller teckanbilder för symbolerna apa, anka, arm och apelsin. Här är alla bokstäverna i orden svarta. Barnet får markera bokstaven a som i uppgiften ovan.

arbetsblad bokstaven a bild

I länken nedan kan du ladda ner en zip-fil för att hämta en cip-fil som kan öppnas i programmet Communicate: In Print.

arbetsblad bokstaven a

Vinterbingo

Bingo med vintertema. Symbolerna som används är pulka, snöa, skidor, snölykta och snögubbe. Träna turtagning, tecken, färger och lägga lika färg. Alla spelare har varsin bricka och strävar efter att få bingo med fem i rad, vågrätt eller lodrätt. Alltså en rad med lika symboler eller en rad med en av varje. Lägg ut alla småkort uppochner på bordet. Turas om att ta upp ett kort och lägg på spelplanen. Ramen på korten har samma färg som rutan där de ska läggas. Den som får fem i rad först vinner. En annan ide är att använda tärning med färger och ta samma färg på kortet som det visar på tärningen.

Använd gärna grundmallen och byt ut tema,  symboler och tecken till något som barnet tycker om. Hemma hos oss är bingo med Babblarna och Pippifigurerna poppis.

Laminera bingobrickorna. Klipp ut och laminera småkorten på sidan två. Rutorna på bingobrickan är 3.7cm x 3.7cm och korten är 2.8cm x 2.8 cm. Korten är gjorda mindre för att de ska få plats i rutorna med laminering runt. Om det blir för smått är en ide att skriva ut i A3. Om barnen har lite svårt med finmotoriken kan det vara lättare att fästa dem med dubbelhäftande kardborre. De blir lättare att plocka upp eftersom de inte ligger dikt mot bordet och ligger stilla på bingobrickan.

I länken nedan kan du ladda ner en zip-fil för att hämta en cip-fil som kan öppnas i programmet Communicate: In Print.

vinterbingo

Memory och kort, djur i skog och mark.

Det är sex sidor i dokumentet. Varje sida innehåller 15 kort i strl 5x5cm. Sidan ett och sidan 4 innehåller 15 kort vardera med djur och tecken på samma kort. Sidan två och fem innehåller kort med bara djuren. Sidan tre och sex innehåller teckenbilder för de olika djuren. Korten med teckenbilderna är spegelvända mot korten med djur, klistra arken mot varandra så blir de tillsammans ett kort med fram och baksida. Klipp ut och laminera. (Det är 30 olika djur med tecken.)

Nedan visas sidan ett, två och tre i dokumentet.

I länken nedan kan du ladda ner en zip-fil för att hämta en cip-fil som kan öppnas i programmet Communicate: In Print.

memory djur i skog och mark

a som i apa………

Material för att träna på bokstäverna genom att lägga lika, med bild, ordbild och sätta fast bokstaven i ett ord. Stöd av bokstavens teckenbild.

 

 

Skriv ut sidan 1-14+19 i svartvitt, 15-18 i färg genom att ändra på svartvit/färgsymbolen i programmet.

Laminera sidan 1-14 och använd som bas i materialet. Klipp ut alla bilder från sidan 15-18, dessa är i färg. Klipp även ut alla bokstäver och ord/ordbilder som finns på sidan 18 och 19. Laminera bilderna, bokstäverna och orden. Symbolerna/bilderna ska används för att lägga lika över den svartvita bilden i Aa rutan högst upp på sidan. Symbolerna/bilderna i dessa rutor är placerade snett åt sidan eller högt upp/långt ner. De är placerade så för att det ska finnas plats för kardborre med klisterbaksida utan att de döljer bilden. Bilderna läggs lika tex färglad apa på svartvit apa, och barnet får ordet med sig. Nedanför finns det smala rutor. Där ska ordbilden fästas. Så jobbar barnet med bokstaven a så läggs ordet/ordbilden för apa under rutan med bilden och ordet apa. I Aa rutan längst ner så saknas första bokstaven i orden tex a som i apa då finns bara pa. Barnet få fästa ett a med häftmassa eller kardborre med klisterbaksida.

I länken nedan kan du ladda ner en zip-fil för att hämta en cip-fil som kan öppnas i programmet Communicate: In Print.

a som i apa…..

 

Memory och kort husdjur

Det är tre sidor i dokumentet med 15 kort vardera och korten är ca 5x5cm.  Första sidan är memory med husdjur och teckenbilden på samma kort. Andra sidan är bara djuren och tredje sidan är bara teckenbilden. Om man lägger andra sidan och tredje sidan med baksidorna mot varandra så passar djuret och teckenbilden ihop som fram och baksida på ett kort. Limma i hop, låt torka, klipp ut och laminera.

memory husdjur bild 3

I länken nedan kan du ladda ner en zip-fil för att hämta en cip-fil som kan öppnas i programmet Communicate: In Print.

memory och kort husdjur

1-6, färglägg rätt antal

Det är tolv sidor i dokumentet. Alla ojämna sidor har antalet symboler 1-6 vid rätt siffra. Som stöd finns, vid varje siffra, antalet i tärningsprickar och teckenbild.

1-6 färglägg rätt antal färg bild 1

Alla jämna sidor har sex symboler på varje rad vid varje siffra.

1-6 färglägg rätt antal svartvit bild 1

Några ideer: Skriv ut favoritsymbolen, 1-6 med rätt antal, i färg och laminera och sätt upp.
Skriv ut den i svartvitt, färglaägg och prata om antalen och siffra.
Skriv ut en sida med rätt antal symboler vid varje siffra i färg och använd som facit. Skriv sedan också ut den sidan med samma symbol där det är sex symboler på varje rad, ändra först till svartvitt. Färglägg rätt antal. Plocka bort facit och gör om. Det blir olika svårighetsgrad tänker jag. Man kan också prata om att det är sex symboler på varje rad och sedan kryssa över tills rätt antal blir kvar. Och sedan färglägga.

De symbolbilderna som finns är: hund, päron, bil, fjäril, nyckelpiga och sol.

Här nedan ser ni hund och nyckelpiga:

Här nedan kan du ladda ner en zip-fil för att hämta en cip-fil som kan öppnas i programmet: Communicate: In Print.

1-6, färglägg rätt antal

1-10, färglägg rätt antal

Det är tolv sidor i dokumentet. Alla ojämna sidor har antalet symboler 1-10, vid rätt siffra. Som stöd finns, vid varje siffra, antalet i tärningsprickar och teckenbild.

1-10 färglägg rätt antal teckenbild färg bild1

Alla jämna sidor har tio symboler på varje rad vid varje siffra.

1-10 färglägg rätt antal teckenbild svartvit bild 1

Några ideer: Skriv ut favoritsymbolen, 1-10 med rätt antal, i färg och laminera och sätt upp.
Skriv ut den i svartvitt, färglaägg och prata om antalen och siffra.
Skriv ut en sida med rätt antal symboler vid varje siffra i färg och använd som facit. Skriv sedan också ut den sidan med samma symbol där det är tio symboler på varje rad, ändra först till svartvitt. Färglägg rätt antal. Plocka bort facit och gör om. Det blir olika svårighetsgrad tänker jag. Man kan också prata om att det är tio symboler på varje rad och sedan kryssa över tills rätt antal blir kvar. Och sedan färglägga.

 

De symbolbilderna som finns är glass, hjärta, blomma, banan, ballong och bil.  Här nedan ser ni hjärta och ballong.

 

 

Här nedan kan du ladda ner en zip-fil för att hämta en cip-fil som kan öppnas i programmet: Communicate: In Print.

Födelsedagstårta med ljus och antal ”Hur många år är….?”

hur många år är selma bild

Ett sätt att prata om, och jobba med, siffror och antal genom något så roligt som födelsedagen/födelsedagar! Det är ofta mycket prat om hur många år barnen är och hur många år de ska fylla. Många barn är med på att det förändras varje år och att man får ett ljus till på tårtan (annars är det en möjlighet att lära sig). Här använder jag mig av det för att göra det konkret med ljus som ska sättas till varje år. Skriv ut med bild på barnet och andra barn som barnet tycker om och prata om hur många år de är. Byt ut sifferkort och sätt till ett ljus när barnen fyller år.

Det är tre sidor i dokumentet. Den första sidan är uppdelad så att den går att skära mitt i tu till A5 storlek. Till vänster står det ”Hur många år är ? ” Tanken är att man ska fylla i barnets namn där. Under finns en ram där man kan infoga och lägga in en bild på barnet. På höger sida finns det en tårta. Alla symboler och ramar på denna sida är grupperade ifall man vill kopiera över till en ny sida om man vill lägga in för flera barn. Skriv i namn, lägg till bild, skriv ut. Använd den som den är i A4 eller skär till A5 för att göra en bok.

Andra sidan i dokumentet består av ljus som ska sättas på tårtan. Klipp ut dessa och laminera och låt barnet fästa rätt antal ljus på tårtan. Häftmassa är bra till detta.

Tredje sidan i dokumentet består av små sifferkort 5×5 cm med siffror, antal i tärningsbild och teckenbild. Varje kort är grupperat för sig för att det ska gå lätt att kopiera till en annan sida och man kan skriva ut så många kort man behöver av ett visst antal/siffra. Sen kan man byta ut kortet med antal/siffra nästa år barnet fyller och och sätta på ett till ljus.

De tre sidorna i dokumentet visas nedan. Den fjärde bilden är på vår tjej som fyller 6 år och visar hur tanken är vi kommer att sätta bilderna då.

 

 

 

Här nedan kan du ladda ner en zip-fil för att hämta en cip-fil som kan öppnas i programmet Communicate: In Print.

födelsedagstårta med ljus och antal